فروش نفت سبک و نکات جذاب درباره آن
فروش نفت سبک همواره یکی از راههای مطمعن و البته پر سود برای وارد کردن ارز به خصوص دلار به کشور بوده است. نفت سبک دارای ویژگیهای است که آن را از سایر انواع نفت و مواد پالایش شده در پالایشگاه، متمایز میسازد.
نفت سبک در دمای معمولی مایع است و اگر شرایط محیطی و فشار هوا متناسب باشد، این ماده قابلیت جاری شدن را دارد. دقت کنید آنچه که باعث دسته بندی انواع نفت به سبک و سنگین میشود، میزان ایپیآی موجود در آنها میباشد.
نفت سبک ایپیآی بالایی دارد. چگالی نفت سبک بسیار کم بوده، در نتیجه استخراج آن و عملیات پالایش آن راحتتر صورت میگیرد. وزن مخصوص نفت سبک از میانگین وزن انواع نفت پایینتر بوده است.
فروش نفت سبک و دلایل رونق آن
فروش نفت سبک و خرید آن همواره از راههای تجارتی بوده است که مورد توجه کشورهای دارای این سرمایه طبیعی و ارزشمند، بوده است. فروش نفت سبک باتوجه به دلایل مختلف، از رونق خوبی برخوردار است.
برخلاف نفت سنگین که چندسالی است فروش آن رونق پیدا کرده است، فروش نفت سبک از سالهای اولیه کشف نحوه پالایش و تقطیر و جداسازی انواع مواد شیمیایی که هم درجه در ذوب بودهاند، رایج بوده است.
از آنجا که ویسکوزیته این نوع نفت خاص، پایین است، قیمت فروش نفت سبک بسیار بالا است. لذا حتی اگر کشورها مجبور به صرف منابع مالی زیاد برای استخدام نیروی متخصص، ساخت پالایشگاه مخصوص، کشف میادین آن و در آخر ساخت و نصب تجهیزات مناسب باشند، باز هم تجارتی پرسود و ثروت ساز در نظر گرفته میشود.
چگونگی ساخت نفت سبک
در ادامه مقاله قصد داریم مراحل تولید نفت سبک و فروش نفت سبک را شرح دهیم. تصور کنید که میزانی نفت در یک میدان نفتی وجود دارد. در نظر داشته باشید که هر مقدار نفت خام، متشکل از درصدهای متفاوتی از بنزین، نفت سفید، خوراک پتروشیمی، قیر و گازوئیل میباشد.
این ماده سیاه رنگ که ترکیبی از چند ماده مختلف شیمیایی با کاربردهای متفاوت است، در دیگهای بزرگ حرارت داده میشود. سپس مواد مختلفی که درجه تقطیر آنها شبیه به هم بوده، جدا سازی شده و در یک طبقه بندی قرار داده میشوند. در یک گروه مواد سنگینتر مثل قیر و گازوئیل قرار میگیرد و در دسته بندی دیگر بنزین، نفت سفید و در آخر خوراک پتروشیمی.
آنچه که در تجارت و قیمت گذاری جهانی مهم است، قابلیت جداسازی بنزین بیشتر است. با ارزشترین مادهای که در میان مواد نام برده وجود دارد، بنزین است. لذا وجود بنزین بیشتر در یک برش هیدرو کربنی، به معنای قیمت و ارزش بیشتر است.
در طبقه بندیهایی که چند سطر پیش نام بردیم، اشاره کردیم که دسته دوم از بنزین، نفت سفید و خوراک پتروشیمی تشکیل شده است. به این دسته ، نفت سبک گفته میشود.
تمام ترکیباتی که در نفت سبک وجود دارند، به خصوص بنزین، ارزشمند هستند و میانگین قیمت گذاری آنها بیشتر است. در نتیجه قیمت فروش نفت سبک بیشتر است.
علت نام گذاری نفت سبک
در فروش نفت سبک ممکن است برای بسیاری از افراد این سوال پیش بیاید که علت نام گذاری سبک بر روی این نوع نفت چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که ترکیبات هیدرو کربنی موجود در نفت سبک، وزن و چگالی کمتری دارند. لذا باتوجع به این ۲ ویژگی هم سبکتر هستند و هم قابلیت جریان یافتن بیشتری دارند.
مقایسه ای کوتاه میان نفت سبک و سنگین
در این قسمت میخواهیم دلایلی را ذکر کنیم که علت زیادی فروش نفت سبک را در مقایسه با فروش نفت سنگین، توجیه کند. همانطور که میدانید، درصد ویسکزیته نفت سبک نسبت که نفت سنگین کمتر است. همین موضوع باعث اقبال عمومی بیشتر نسبت به نفت سبک شده است.
از آنجا که استخراج و پالایش نفت سبک راحتتر صورت میگیرد، هزینههای جانبی آن برای کشور تولید کننده کاهش بسیار زیادی پیدا میکند. همین موضوع باعث شده است که کشورهایی که تجهیزات و نیروهای متخصص دارند، سعی کنند در نزدیکی میادین دارای نفت سبک پالایشگاه تولید کرده و از منافع اقتصادی فروش نفت سبک بهره ببرند.
پالایش انواع نفت سنگین و جداسازی قیز و گازوئیل از آن، آلودگیهای زیست محیطی به همراه دارد که این آلودگی و مشکل در جداسازی انواع موارد هیدرو کربنی نفت سبک وجود ندارد.
ناشناخته بودن نقت سنگین از مواردی است که ممکن است تمایل افراد به سرمایه گذاری را کم کند. همین موضوع باعث افزایش تمرکز کشورهای مختلف در استخراج و فروش نفت سبک شده است.
نیتروژن و فلزات سنگین در نفت سنگین بیشتر است، لذا کشورهای پیشرفتهتر که آسیب به محیط زیست را به نوعی خسارت حساب کرده و میزان ضرر وارد شده به آن را از سود اصلی حذف میکنند، ترجیح میدهند تنها به خرید و فروش نفت سبک بپردازند.
قیمت جهانی نفت سبک
فروش نفت سبک سالهای زیادی است که میان کشورهای دارای نفت خام و دیگر کشورهای سرمایه گذار، مرسوم است. در طی سالهای اخیر شاهد کاهش چشمگیری در قیمت هر بشکه نفت سبک نبودهایم.
آنچه موجب ضرر برخی در فروش نفت سبک شده است، تحریمهای نفتی از یک طرف و افزایش قدرت کشورهای رقیب از طرفی دیگر بوده است. به طور مثال قیمت هر بشکه نقت ایران پیش از تحریمهای نفتی، طی سالیان طولانی کاهش نداشته و تنها سودآوری بوده است.
اما تنها با بررسی قیمت و بازار فروش نفت سنگین طی چند سال گذشته در مرحله اول متوجه کاهش قیمت هر ساله آن و در مرحله بعدی کمبود مشتری برای خرید آن میشویم.
میادین نفت سبک
فروش نفت سبک در تمام کشورهای دارای نفت منافع زیادی را به همراه خود میآورد. به طور مثال بخش زیادی از بودجه سالانه کشور خود ما طی فروش نفت سبک حاصل میشود. در این قسمت میادین نفت سبک در ایران و جهان را نام خواهیم برد.
میادنی نفت سبک ایران شامل خلیج فارس، خوزستان، بندرهای ایران در خلیج فارس، سوسنگرد، پارس شمالی، بندر انزلی و مناطقی در شمال کشور میباشد.
از آنجا که نفت سبک نیز از میادین نفت خام بدست میآید، میتوان میادین بزرگ نفتی جهان مثل آمریکا، کانادا، ونزوئلا و کشورهای عرب در حاشیه خلیج فارس را از بزرگترین سرمایه داران در زمینه فروش نفت سبک دانست.